Welkom bij Wedden op Voetbal

Nieuwe wetgeving in België 🇧🇪

Vanaf 1 juli 2023 is het in België niet langer toegestaan om (online) reclame te maken voor sportweddenschappen, als gevolg van nieuwe regelgeving. Deze aanpassing in de wet heeft als doel consumenten te beschermen en gokverslaving te bestrijden.

Wij van Wedden op Voetbal zijn daarom genoodzaakt om onze website (tijdelijk) op slot te doen voor onze Belgische fans. Sorry!

Home Artikelen Hoe worden odds bepaald bij de bookmakers?

Hoe worden odds bepaald bij de bookmakers?

Bij elke weddenschap die u plaatst, houdt u de odds of quoteringen scherp in de gaten. Wie had gedacht dat een paar cijfers zo belangrijk konden zijn? Maar belangrijk zijn ze, want ze laten u precies zien hoeveel winst u kunt maken met elke voetbalweddenschap. Quoteringen zijn niet alleen belangrijk voor u als wedder. Ook voor de bookmakers zijn ze van levensbelang. Met een paar goede quoteringen kunnen ze extra spelers trekken en de concurrentie aftroeven. Al is dat ene cijfer minstens zo belangrijk voor het bepalen van de eigen winst. Quoteringen laten zien dat er heel wat informatie verstopt kan zitten in slechts één getal. Doordat dit getal in de gokwereld zo enorm belangrijk is, wordt er door de bookmakers zorgvuldig mee omgegaan. Een team van gespecialiseerde odds compilers zit klaar om per wedstrijd en per weddenschap te kijken wat de perfecte quotering is. De grote vraag daarbij is natuurlijk: waar letten ze allemaal op voordat ze die odds definitief online zetten? 

Lage of hoge quoteringen: ze geven heel wat informatie prijs

Quoteringen geven heel wat informatie prijs over een weddenschap. Een laag getal laat zien dat dit een weddenschap is die u heel goed kunt winnen. De bookmakers willen immers winst maken, dus zetten ze laag in bij de voetbalweddenschappen die ze hoogstwaarschijnlijk verlies opleveren. Een hoge quotering laat juist zien dat een wedkantoor er maar weinig vertrouwen in heeft dat iets daadwerkelijk gaat gebeuren. Meer dan 4.5 doelpunten, een overwinning voor Cercle Brugge of Yari Verschaeren als eerste doelpuntenmaker: als er een hoog getal achter dit soort weddenschappen staat, weet u dat u weinig kans heeft om te winnen. Al hebben de bookmakers het zeker niet altijd bij het juiste eind.

De bookmakers (of eigenlijk de odds compilers die in dienst zijn van de gokbedrijven) hebben bovendien behoorlijk wat ruimte om mee te spelen. Een quotering tussen de 1.00 en 2.00 geeft aan dat er meer dan 50% kans is op een winnende weddenschap. Boven de 2.00 lopen de getallen echter ver uiteen. Een quotering van 3.12 geeft toch een iets ander signaal af dan wanneer het getal 12.15 achter een weddenschap staat. Die laatste voorspelling wordt voor u wel heel risicovol. Bij het bepalen van de quoteringen draait het dus allereerst om het inschatten van kansen. Hoe groot is de kans dat iets inderdaad gebeurt? Daar spelen de bookmakers vervolgens slim op in. Wat dat betreft verschilt de voorbereiding van een online wedkantoor maar weinig van de voorbereiding van een echte voetbalwedder.

Kansen inschatten met hulp van statistieken en computermodellen

Voordat de odds online komen, maken de bookmakers eerst een inschatting van de kansen. Dat doen ze voor elke voetbalwedstrijd en -weddenschap die op het platform komt te staan. Met al die honderden nieuwe weddenschappen die er dagelijks bij komen, is het natuurlijk geen doen om alles zelf uit te zoeken en uit te rekenen. Daarom maken de odds compilers dankbaar gebruik van allerlei computermodellen en statistieken. Al vertrouwen ze ook zeker op hun eigen expertise en kennis van de voetbalwereld. De statistieken die ze gebruiken komen trouwens sterk overeen met de statistieken die de bookmakers voor u beschikbaar stellen. Het percentage balbezit, het gemiddelde aantal doelpunten per wedstrijd, de onderlinge duels uit het verleden: deze gegevens worden allemaal meegenomen om de kansen in te schatten. De analyse levert per weddenschap een percentage op. En dat percentage vormt het uitgangspunt voor de quotering die uiteindelijk online komt te staan.

Zo worden winkansen omgezet in quoteringen

Een kanspercentage zegt al veel over de weddenschap. Een bookmaker redeneert hierbij wel tegenovergesteld van u. Een weddenschap met een hoge winkans is immers ongunstig voor het gokbedrijf, daarom wordt dit vertaald naar lage odds. En dat terwijl het voor u juist ideaal zou zijn als er veel geld te verdienen viel met weddenschappen die een hoge winkans bieden. Het kanspercentage wordt trouwens niet geheel willekeurig omgezet in een quotering. Bookmakers maken hiervoor gewoon gebruik van de wiskundige formule ‘quotering = 100% / waarschijnlijkheid van de uitkomst’.

Verwachten de odds compilers dat er 43% kans is dat de wedstrijd meer dan 2.5 doelpunten oplevert? Na een snelle berekening weet u dat dit kanspercentage uit moet komen op een quotering van 2.32. Het lijkt misschien makkelijk om tot de perfecte quotering te komen. Maar vergis u niet, want er zijn nog meer elementen die een rol spelen.

De winstmarge brengt elke quotering omlaag

Het kanspercentage vormt de basis voor elke quotering. Maar zodra u de nodige ervaring heeft opgedaan met voetbalwedden en u precies weet hoe u de statistieken moet interpreteren, merkt u snel dat de odds vaak lager liggen dan u verwacht. De verklaring hiervoor is heel simpel. Online wedkantoren zijn namelijk gewoon bedrijven die winst willen maken. Ze maken natuurlijk al winst wanneer u een weddenschap verliest en u de inzet kwijtraakt. Dat tientje dat u had ingezet op het duel tussen Paris Saint-Germain en Olympique Marseille komt rechtstreeks terecht bij de bookmaker. Toch maken de bookmakers in verhouding maar weinig winst als ze het puur moeten hebben van de weddenschappen die verloren worden. Daarom zit er ook standaard een winstmarge verwerkt in de quoteringen.

Als de hoger/lager weddenschap van hierboven een quotering zou opleveren van 2.32, dan maakt de bookmaker geen winst op deze specifieke weddenschap. Tenminste, als er inderdaad vaker dan 2.5 keer gescoord wordt. Bookmakers willen het liefst aan elke voetbalweddenschap verdienen. Dat kan ook, aangezien er altijd een winstpercentage in de quoteringen verwerkt zit. Hoe hoog dat percentage is, verschilt per bookmaker. Er zijn gokbedrijven die graag de concurrentie aangaan met behulp van hoge quoteringen. Dat lukt alleen als de winstmarge laag wordt gehouden. Andere bookmakers zetten in op een extra ruim wedaanbod, een snel mobiel platform of op een goede service van de klantendienst. Voor dit soort gokbedrijven zijn scherpe odds minder belangrijk om zich te onderscheiden van de concurrentie. Zij kunnen de winstmarge dus gerust iets groter maken. Over het algemeen geldt een marge van een paar procent. Een winstmarge van 5% levert bij onze hoger/lager weddenschap de volgende quotering op: 95% / 43% = 2.20. Die paar procent heeft dus wel degelijk invloed op uw voetbalweddenschap. De winstmarge is bovendien de belangrijkste oorzaak dat vrijwel elke bookmaker weer andere quoteringen online heeft staan.

Bookies laten zich leiden door de populariteit én de favorietenrol

Vrijwel elke voetbalmatch levert tientallen verschillende weddenschappen op. Bij de grote competities en toernooien komt het aantal wedopties zelfs gemakkelijk boven de honderd uit. Het vergt heel wat tijd om de juiste quotering te berekenen voor al die wedopties. Hierdoor schieten de kleinere competities en lagere divisies er soms bij in. Dat kan voor u heel gunstig zijn. Bookmakers besteden simpelweg weinig tijd aan competities die minder populair zijn, en dat resulteert vaak in relatief hoge odds. Maar er zijn ook momenten waarop een bookmaker de quoteringen bij een wedstrijd bewust laag houdt. Vooral bij wedstrijden die iedere voetbalwedder mee wil maken, kunnen de odds laag uitpakken. De gokkers komen toch wel, en daar spelen de bookmakers gewoon handig op in.

De populariteit van een wedstrijd speelt dus mee, net als de favorietenrol van een club. Voor een wedkantoor is het beter als de voorspellingen een beetje verdeeld zijn en dat niet iedereen inzet op een overwinning voor de grote favoriet Real Madrid. Er is één manier om dat voor elkaar te krijgen: de quotering voor deze weddenschap gaat omlaag. De tegenstander krijgt juist een hogere waarde toegekend voor deze 1×2 weddenschap, in de hoop dat wedders zich hierdoor laten verleiden.

Live wedden: de bookmaker is er maar druk mee

Het is al een hele klus om de odds te bepalen voor alle pre-match weddenschappen die online komen te staan. Zeker omdat de situatie in de aanloop naar de wedstrijd kan veranderen waardoor de quoteringen weer een aanpassing nodig hebben. Dat gebeurt bijvoorbeeld als een basisspeler geblesseerd raakt tijdens de training en de wedstrijd waarschijnlijk vanaf de kant moet bekijken. Toch vallen de aanpassingen bij pre-match weddenschappen in het niet bij de live weddenschappen die op het platform staan.

Bent u een liefhebber van live wedden op voetbal? Dan weet u dat elke tackle, elke overtreding, elke corner, elke scherpe pass en elke doelpoging invloed heeft op de vele weddenschappen die openstaan. Zodra het aantal schoten op doel toeneemt, neemt ook de kans op een goal toe. Voor de bookmakers is dit reden om de quoteringen van verschillende weddenschappen aan te passen, zoals die van de 1×2 weddenschap, over/under weddenschap en correcte score weddenschap. Deelt de scheidsrechter een gele kaart uit aan de belangrijkste verdediger van een elftal dat vooral defensief speelt, dan nemen de winkansen voor die club zienderogen af. Ook voor de quoteringen heeft dit gevolgen. Binnen korte tijd heeft de bookmaker de waarde van deze weddenschap ietsjes omhoog geschroefd, wat voor u weer gunstig kan zijn.

Bij live weddenschappen reageren de bookmakers voortdurend op datgene wat er op het voetbalveld gebeurt. Elke actie wordt meegenomen, wat uiteindelijk tot een verhoging of juist een verlaging van de odds kan zorgen. Voor de odds compilers is het zaak om bovenop de wedstrijd te zitten, net zoals u dat doet wanneer live gaat wedden op voetbal. Op dit soort momenten speelt kennis van het voetbal misschien wel een grotere rol dan al die wedstrijdstatistieken. Al blijven de bookmakers zeker teruggrijpen naar de oorspronkelijke analyse wanneer ze de quoteringen aanpassen tijdens de 90 minuten die een voetbalmatch duurt.

toggle off
Gokreclame uitschakelen.