Welkom bij Wedden op Voetbal

Nieuwe wetgeving in België 🇧🇪

Vanaf 1 juli 2023 is het in België niet langer toegestaan om (online) reclame te maken voor sportweddenschappen, als gevolg van nieuwe regelgeving. Deze aanpassing in de wet heeft als doel consumenten te beschermen en gokverslaving te bestrijden.

Wij van Wedden op Voetbal zijn daarom genoodzaakt om onze website (tijdelijk) op slot te doen voor onze Belgische fans. Sorry!

Home Gok verantwoord

Gok verantwoord

Een spannende voetbalwedstrijd vraagt gewoon om een weddenschap. Je denkt er misschien niet over na als je fanatiek bezig bent met statistieken besturen en de inzet bepalen, maar wedden op voetbal brengt risico’s met zich mee. Verslaving en schulden zijn elementen die nu eenmaal verweven zijn met de gokwereld. Om de risico’s te minimaliseren, gelden er strenge regels van uit de overheid en kansspelcommissie. Die regels zijn kort maar krachtig samen te vatten in die ene zin: gok verantwoord 18+.

Bookmakers bewaken de minimale leeftijdsgrens van 18 jaar

De Belgische wetgeving is er heel duidelijk over: online wedden mag pas als u aan de minimale leeftijdsgrens voldoet. Bij online casino’s staat de minimale leeftijd op 21 jaar. Wat dat betreft zijn de regels bij het wedden op voetbal wat minder streng. Vanaf 18 jaar mag u namelijk al geld inzetten op sportwedstrijden. Die leeftijdsgrens is niet voor niets door de overheid ingesteld. Als het aankomt op online wedden, zijn jongeren zijn nu eenmaal een veel riskantere doelgroep dan volwassenen. Ze kunnen moeilijker risico’s inschatten, en dat zorgt er weer voor dat de kans op financiële en sociale problemen toeneemt.

De kansspelcommissie (in samenwerking met de overheid) is actief bezig met de strijd tegen gokschulden en gokverslaving. Het bewaken van de minimale leeftijd is daar een belangrijk onderdeel van. Toch is het voor de kansspelcommissie onmogelijk om alle voetbalwedders te monitoren. Daarom is er een belangrijke taak weggelegd voor de bookmakers. Online wedkantoren zijn verplicht om de leeftijdsgrens van 18 jaar actief te bewaken. Dit doen ze door u te vragen om een kopie van uw paspoort of identiteitsbewijs. Het heeft weinig nut om een verkeerde geboortedatum in te vullen op uw inschrijfformulier. De minimale leeftijd van 18 jaar wordt door de online bookmakers gewoon erg serieus genomen.

Verantwoord wedden behelst meer dan een minimale leeftijd alleen

De overheid wil u absoluut niet tegenwerken wanneer u online gaat wedden op voetbal. Maar het is wel belangrijk dat dat voetbalwedden op een verantwoorde manier gebeurt. Dat betekent dat u een fijne tijd heeft op het online gokplatform, waarbij financiële problemen en gokverslavingen geen rol spelen. En dat is precies waar de overheid en kansspelcommissie gezamenlijk voor strijden.

Het bewaken van de minimale leeftijdsgrens is een belangrijke factor in de strijd voor verantwoord voetbalwedden. Al is dit zeker niet de enige factor. Ook als u de leeftijd van 18 jaar al lang achter u heeft gelaten, blijven er risico’s kleven aan het online wedden. De kansspelcommissie legt hier weer een belangrijke taak weg voor de bookmakers. Zo zijn zij verplicht om het wedgedrag van spelers in de gaten te houden. Verliest u in korte tijd veel geld, dan is de kans groot dat u een persoonlijke limiet krijgt opgelegd. Bookmakers hebben zelfs het recht om uw account te blokkeren als ze vinden dat uw speelgedrag niet gezond is. Als extra regel werken gokbedrijven op advies van de overheid met een stortingslimiet van 500 euro per week. Dat bedrag kunt u alleen verhogen als de bookmakers u daar toestemming voor geven. Voetbalwedders die al extra in de gaten worden gehouden omdat hun speelgedrag op een negatieve manier opvalt, kunnen die verhoging wel vergeten.

Kijk eens kritisch naar uw eigen speelgedrag

Bookmakers houden absoluut een oogje in het zeil als het gaat om verantwoord wedden. Maar natuurlijk is er ook een taak voor u weggelegd. Het is zaak dat u af en toe een stapje terug doet en kritisch kijkt naar de manier waarop u aan het wedden bent.

U denkt dat u alles goed voor elkaar heeft. U verliest weddenschappen, maar u wint er minstens zoveel. Misschien gaat u zelfs zo goed dat u uw gokbudget inmiddels heeft opgehoogd zodat u nog meer winst kunt maken. U weet het zeker: u bent niet het type dat snel een gokverslaving of gokschulden krijgt, toch? Helaas werkt het niet zo. Gokproblemen ontstaan vaak heel geleidelijk waardoor u amper in de gaten heeft dat het de verkeerde kant opgaat. En dan kan het zomaar gebeuren dat er geen weg terug meer is. U kunt dit voorkomen door goed te letten op de signalen die aangeven dat u op weg bent om een probleemgokker te worden. Vraag u eens het volgende af:

U bent niet meteen gokverslaafd als u een aantal van deze vragen met ‘ja’ beantwoordt. Toch wijst dit er wel op dat u actie moet ondernemen. Dat kan al op een heel praktische manier, bijvoorbeeld door zelf een spelerslimiet in te stellen. De meeste bookmakers bieden u de optie om een dag-, week- of maandbudget op te geven. Het gaat hierbij om het maximale bedrag dat u in die periode in uw account mag storten. Zo bouwt u een extra zekerheid in waarmee u voorkomt dat voetbalwedden u in de financiële problemen brengt.

Wat als verantwoord gokken niet meer lukt?

Wedden op voetbal is voor velen gewoon een mooie (en hopelijk winstgevende) hobby. Hoort u toch bij die kleine groep bij wie verantwoord gokken niet meer lukt? Dan biedt uw bookmaker de eerste hulp die u nodig heeft. Bookmakers zijn verplicht om op hun website informatie te geven over gokverslaving. Daarnaast kunnen ze doorverwijzen naar de juiste instanties als dat nodig is. Uiteraard is het ook mogelijk om per direct uw account te laten blokkeren. Soms zijn drastische maatregelen de enige manier om grotere problemen te voorkomen.

toggle off
Gokreclame uitschakelen.