Home Jupiler Pro League: de tweede helft begint

Jupiler Pro League: de tweede helft begint

Vanaf vrijdag gaat de Jupiler Pro League weer verder. Het tweede deel van het seizoen begint met een ontmoeting tussen AA Gent en KV Kortrijk. Zaterdag ligt alle focus op de wedstrijden van Union Sint-Gillis (dat Seraing treft) en Club Brugge (dat in eigen huis STVV ontvangt). In Brugge hopen ze alvast dat de ploeg van nieuwbakken trainer Alfred Schreuder het jaar 2022 goed begint. De achttiende landstitel ligt nog steeds voor het grijpen, ook al is de achterstand op Union inmiddels opgelopen naar 7 punten. De supporters van Union hopen vooral dat hún club in het tweede deel van het seizoen net zo hard kan verrassen als in het eerste. Die wedstrijd tegen Seraing moet alvast de volle 3 punten opleveren, anders zal Club Brugge razendsnel profiteren. Ook komende zondag valt er genoeg te beleven in de Jupiler Pro League. Ben jij al goed voorbereid op die tweede seizoenshelft?

Het was even spannend, maar de Pro League gaat dit weekend door

We weten al heel lang dat vrijdag 14 januari de winterstop voorbij is en dat de bal op de voetbalvelden weer gaat rollen. Toch begint de tweede helft van de Jupiler Pro League met de nodige strubbelingen. Vanwege het stijgende aantal corona-besmettingen binnen de selecties, hadden een aantal clubs gehoopt op uitstel. Zeker omdat er ook nog een aantal spelers in Kameroen zitten om daar hun land te vertegenwoordigen in de Afrika Cup.

Met al die afwezigen is het voor sommige clubs een grote puzzel om een goed elftal op het veld te krijgen. Onder meer KV Mechelen, AA Gent, Standard Luik en Zulte Waregem meldden zich daarom bij de Algemene Vergadering van de Pro League. Maar daar willen ze van geen wijken weten. De start van de tweede seizoenshelft gaat door zoals gepland, en dat betekent dat we dit weekend gewoon kunnen wedden op de Jupiler Pro League. Hou wel rekening met eventuele verzwakte selecties als je die weddenschap plaatst.

Het jaar 2022 begint met deze competitiewedstrijden

In dat eerste competitieweekend van 2022 staan er alvast een paar mooie matches op het programma:

  • Vrijdag 20.45 uur: AA Gent – KV Kortrijk
  • Zaterdag 16.15 uur: OHL – KV Mechelen
  • Zaterdag 18.30 uur: Seraing Utd – Union Sint-Gillis
  • Zaterdag 18.30 uur: Zulte Waregem – KV Oostende
  • Zaterdag 20.45 uur: Club Brugge – STVV
  • Zondag 13.30 uur: Antwerp – Charleroi
  • Zondag 16.00 uur: KAS Eupen – Cercle Brugge
  • Zondag 18.30 uur: Anderlecht – Standard Luik
  • Zondag 21.00 uur: KRC Genk – Beerschot

Nu de winterstop voorbij is en het tweede en beslissende deel van het seizoen begint, kijk je natuurlijk verder dan naar de matches alleen. Welke club gaat bijvoorbeeld met een voorsprong de kampioensronde in? En onder welke ploegen worden de Europese tickets verdeeld? Het worden sowieso een paar spannende maanden.

Union en Club Brugge wapenen zich voor de kampioensstrijd

De strijd om de landstitel is nog lang niet beslist. Toch kunnen de bookmakers niet om twee clubs heen. Promovendus Union Sint-Gillis staat na 21 gespeelde wedstrijden stijf bovenaan, met 7 punten voorsprong op Club Brugge. Lang was het een verrassing dat Union zo goed presteerde in de competitie, maar inmiddels zijn we wel gewend dat deze club bovenaan het klassement staat. Alleen… kunnen ze die goede vorm vasthouden als de competitie dit weekend weer verder gaat? Het bestuur doet er alvast alles aan om op elke linie zo sterk mogelijk voor de dag te komen. De tactiek: de echte sterkhouders mogen deze winter niet vertrekken, en daarbij wordt er actief gezocht naar versterking. Centraal verdediger Koki Machida is alvast de eerste aanwinst die deze wintertransfer heeft opgeleverd. Op het middenveld komt de 19-jarige Kacper Kozlowski de ploeg versterken. Nu is het nog wachten op een nieuwe aanvaller.

Union Sint-Gillis is niet de enige club die zich wapent voor de strijd om de landstitel. Club Brugge verwelkomt deze winter Tajon Buchanan, die de ploeg op de flanken moet bijstaan. Daarnaast staat Bryan Reynolds op het verlanglijstje, maar het lijkt erop dat de AS Roma-rechtsback liever naar Anderlecht vertrekt. Dat is een tegenvaller voor Club Brugge, dat de strijd om de Servische middenvelder Stefan Mitrovic mogelijk ook van Anderlecht verliest. Los van de spelersploeg is het interessant om te zien hoe Club Brugge onder zijn nieuwe trainer presteert. Aan Alfred Schreuder de taak om die volgende landstitel naar Brugge te halen. Zet vooral 27 januari in je agenda als je het gevecht om die nummer 1-positie op de voet wilt volgen. Dan staan namelijk een directe clash tussen Club Brugge en Union Sint-Gillis gepland.

Welke clubs pakken die tickets voor Europees voetbal?

De start van de tweede seizoenshelft valt zoals altijd samen met de winterse transferperiode. Nu het nieuwe jaar een feit is, kunnen we meteen al genieten van een paar aanwinsten op de Belgische voetbalvelden. Want natuurlijk zijn Union Sint-Gillis en Club Brugge niet de enige clubs die versterking zoeken. STVV stunt bijvoorbeeld met een prestigieuze transfer. Afgelopen maandag maakte de club bekend dat Shinji Kagawa (voormalig Borussia Dortmund en Manchester United) naar Sint-Truiden komt. De 32-jarige Japanse middenvelder heeft zijn beste jaren achter de rug, maar met zijn ervaring kan hij wel degelijk van goede invloed zijn. Met deze transfer hoopt STVV de slechte reeks te doorbreken zodat het weer omhoog kan kijken.

Een plek die recht geeft op de play-offs om Europees voetbal zit er voor STVV waarschijnlijk niet in. Voor Anderlecht (38 punten), Antwerp (37 punten en één wedstrijd minder), Gent (34 punten), Mechelen (33 punten), Charleroi (32 punten en één wedstrijd minder), Kortrijk (31 punten en één wedstrijd minder) en Genk (29 punten) is die strijd om Europese tickets wél een belangrijke factor in de tweede seizoenshelft. Wij verwachten dat Gent, Anderlecht en Antwerp de belangrijkste kandidaten gaan zijn voor een plek in de kampioenschapsronde (en dus mogelijk dat ticket voor de Europa League). Maar de verschillen in de stand zijn klein. Hierdoor blijft het de komende tijd enorm spannend om te wedden op de Jupiler Pro League.